Børn

Som forældre må man være forberedt på at skulle give, men også modtage, omsorg og kærlighed. Det starter allerede før fødslen og vil altid følge én, uanset hvad livet ellers byder. Ansvar for at give og, ikke mindst, tage imod ligger hos os selv.Opdragelse kræver tryghed og regelmæssighed, to faktorer der for børn er næsten ensbetydende, foruden nærhed og kærlighed som grobunde for respekt for hinanden. Som forældre har man ansvar for at sætte grænser, og lige som man skal kunne rose, så skal man også kunne sige "Nej, det må du ikke", "det vil jeg ikke have". Og når man har sagt det, så skal man også have rygrad til at holde fast i det. Børn der ikke finder grænser vil uværgelig søge længere og længere ud for at finde dem. Er grænserne uklare og kun eksisterer nogen gange når de voksne "orker det", så bliver børnene frustrerede. Disciplin er det vi voksne må pålægge os selv for at give børnene tryghed og regelmæssighed. Klart sprog med respektfuld tiltale giver selvværd hos børnene og vi får samme.

Vitamin og mineral tilskud

0-4 år: D-vitamin dråber dagligt (fra 1½ år evt børne-multivitamin istedet, se nedenfor) svt 10 mikrogram D3-vitamin daglig.

6-12 måneder: tidligere råd om jern dråber, hvis ikke barnet fik mindst 4 dl modermælkserstatning daglig, gælder ikke mere pr 2015. Dog gælder specielle forhold børn født før tiden eller født for små.

Fra 1½-2 års alderen kan gives børne-multivitamin tablet med ADT max 100% (Anbefalet Daglig Tilførsel), OBS sørg for børnene ikke kan få fat i dem selv, visse vitaminer er farlige i overdoseringer.

Efter 4 år tilrådes tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram daglig enten i multivitamin eller i separat tablet i vinterhalvåret oktober til april. Det gælder dog for mørklødede, eller personer der ikke får sollys på huden, hele året.

Mad til små 2016

Alt om kost

Sunde børn 0-2 år
Publikation fra Sundhedsstyrelsen
Engelsk/Arabisk/Farsi/Polsk/Somalisk

Tjek bleen -den viser hvordan jeres barn har det

Små børns sikkerhed
Forebyg vuggedød og skæv hovedfacon
Små børns ude ophold i kulden

Sundhed Spis, leg og ha\' det godt, køb
Fysisk aktivitet

Børnesygdommene / Children's diseases
Forældrevejledninger ved forskellige sygdomme og tilstande

Børnelægernes børnetips

Sundhedsplejerskens vagt  kl 17-19: 70208018
SundhedsplejerskeSundhedsplejerskens råd